Izbor sunčanih naočala

Prilikom izbora sunčanih naočala koje mogu kvalitetno i efikasno blokirati štetno ultraljubičasto zračenje vodite računa o slijedećem:

Potražite uz naočale certifikat ili oznaku koja govori o postotku štetnog zračenja koje naočale blokiraju i vrsti UV zračenja od kojeg štite odnosno deklaraciju na kojoj je istaknuta kategorija zaštite sunčanih naočala

Ukoliko na naočalama naiđete na izraz “polarizirane”, to znači da leće tih sunčanih naočala smanjuju odbljesak sunca od drugih površina, poput odbljeska sunca od površine vode.

Zakrivljene naočale koje idu uz lice i u potpunosti pokrivaju oči sa svih strana nude dodatnu zaštitu od UV zraka jer štite i od zračenja sa strane

Provjerite da li su leće naočala kvalitetno izrađene i polirane. To ćete učiniti tako da stavite naočale i jedno oko prekrijete rukom. Sada pogledajte u neku ravnu liniju i polako okrećite glavu s lijeva nadesno, a zatim i odozgo prema dolje. Leća je kvalitetna ukoliko linija u koju gledate u svakom položaju ostane ravna. Ukoliko je linija u bilo kojem položaju iskrivljena,imate cilindričnu dioptriju ili leće nisu optički kvalitetne,te u jednom i drugom slučaju izaberite druge naočale

Samim izborom naočala sa zatamnjenim lećama niste neophodno izabrali i naočale s UV zaštitom. Isto tako, naočale koje imaju pozrcaljeni sloj također nisu neophodno i naočale koje štite od ultraljubičastog zračenja. U svakom slučaju potražite oznaku koja dokazuje zaštitno djelovanje naočala.

Iznimno je važno da sunčane naočale imaju filtar za ultraljubičaste zrake. Tamne naočale koje ne zadržavaju UV-A i UV-B zrake mogu samo povećati opasnost zato što se iza njih zjenice šire kako bi se prilagodile smanjenoj količini svjetlosti, izlažući tako oči većoj količini opasnog UV zračenja.

KUPUJTE SUNČANE NAOČALE ISKLJUČIVO U OPTIKAMA, DA BI SE ZAŠTITILI OD LAŽNJAKA I NEKVALITETNIH NAOČALA.

Zbog reflektivne prirode mora, prema nekim procjenama preko 50% sunčevih UV zraka biva reflektirano od njegove površine. U vrlo kratkom roku, te UV zrake mogu uzrokovati sunčane opekotine na površini oka koje se još nazivaju i sniježno sljepilo, jer se javlja i zimi i predstavlja velik problem skijašima i ostalim sportašima na snijegu i vodi. Bez zaštite očiju, refleksija sunčevih zraka može u kratkom vremenu uzrokovati oštećenja na rožnici.

Kako biste svoje oči zaštitili od mogućeg oštećenja,na moru se preporuča nošenje sunčanih naočala s antireflektivnim, polariziranim lećama koje blokiraju 100% UV zračenja.