Staračka dalekovidnost

Nakon 40-e godine života svima nam se prije ili kasnije smanji sposobnost izoštravanja bliskih predmeta, zbog normalnog procesa starenja očne leće.

Prvo što se primjeti jest smanjena oštrina najbližih predmeta, pa isprva taj problem rješavamo odmicanjem predmeta od očiju sve dok konačno to više nije moguće. Tu nam sad pomažu prve naočale za čitanje za udaljenost od oko 40cm.

Kad nam s vremenom predmeti i na većim udaljenostima postanu nejasni, to se više ne može uspješno rješiti standardnim naočalama za čitanje. Razlog je taj što nam je za svaku udaljenost potrebna različita dioptrija.

Taj problem se može rješiti na nekoliko načina korištenjem naočalnih leća s više dioptrija. Kod Presbyopie ili tzv. staračke dalekovidnosti zbog nemogućnosti izoštravanja bliskih predmeta koristimo naočale za čitanje. Time rješavamo veliki problem i ponovo vidimo oštro na blizu.

Međutim korištenjem naočala za čitanje i dalje nam je mutno prilikom gledanja predmeta na srednjim i većim udaljenostima. Problem istovremenog izoštravanja bliskih predmeta i predmeta na srednjim udaljenostima (ekran računala) vrlo uspješno rješavamo naočalnim lećama s dvije dioptrije.

U donjem dijelu leće nalazi se dioptrija za blizinu, a u gornjem dijelu leće dioptrija za srednju udaljenost. Idealno rješenje za korištenje u uredu prilikom rada za računalom.
– Office naočalne leće
– Interview naočalne leće
– Business naočalne leće

Progresivne naočalne leće nam omogućavaju da vidimo potpuno prirodno na svim udaljenostima.

DALJINA – Velika zona dioptrije progresivne leće za gledanje na daljinu nam omogućuje oštru sliku za kretanje, vožnju,Tv i slično.

SREDNJA UDALJENOST – Oštru sliku na srednjim udaljenostima (najčešće ekran računala) isto tako dobivamo korištenjem dioptrije koja se nalazi u sredini progresivne leće.

BLIZINA – Zona na blizinu naše progresivne leće koristi nam za istovremeno oštro gledanje svih bliskih predmeta bez nepotrebnih neprirodnih pokreta glave i tijela.

Prilikom izrade progresivnih naočala potrebno je obratiti pozornost na niz faktora:
Točno određivanje dioptrije, ispravan odabir okvira, točno uzimanje mjera za ugradnju leća, točnu izradu naočala kao i odabir najkvalitetnijih progresivnih leća.