Sunčane naočale

U Optici Topić također imate mogućnost napraviti sunčane naočale sa dioptrijom većih baznih zakrivljenosti, koje se izrađuju uzimajući u obzir vaše individualne mjere (dioptrija, razmak zjenica) sa parametrima sunčanih naočala (veličina, zakrivljenost, nagib) tako da se naprave vaše personalizirane leće u boji koje se zatim ugrađuju u okulare sunčanih naočala najpreciznijim strojevima tako da vaše nove sunčane naočale izgledaju kao da su bez dioptrije.

Osnovna namjena sunčanih naočala je da štite oko od štetnog UV-A i UV-B zračenja, jake svjetlosti, odbljeska od različitih površina. Prilikom odabira sunčanih naočala posebnu pozornost treba posvetiti stupnju zaštite. Nije dovoljna samo zatamljenost sunčanih naočalnih leća. Ukoliko imate zatamljene naočale bez ultraljubičastih filtera zjenice oka se prilagođavaju smanjenom intenzitetu svjetlosti te se šire. Na taj se način izlažu pojačanoj opasnosti jer na putu UV-A i UV-B zračenju od izvora do unutrašnjosti oka ne stoje nikakvi filteri odnosno zaštita.

Posebnu zaštitu pružaju polarizirane sunčane naočalne leće. Zrake sunca koje dolaze na zemlju reflektiraju se od raznih glatkih površina (površina vode, snijega, mokre ceste isl.). Takve naknadne refleksije koje dolaze na naočale pod različitim kutevima mogu biti vrlo neugodne i stvaraju zasljepljujući efekt.